28 Şubat 2014 Cuma

Haftasonu Keyfi Kahvaltımıza miss gibi ACUKA




MALZEMELER:

  • 2 tepeleme yemek kasigi domates salcasi
  • 2 tepeleme yemek kasigi aci biber salcasi
  • 2 cay bardagi ceviz
  • 2 tatli kasigi kuru nane
  • 1 tatli kasigi kimyon
  • 1 cay kasigi karabiber (silme olsun)

  • YAPILISI:
    1. Oncelikle cevizi rondoda cok ufaltmadan cekiyoruz.
    2. Sonra domates salcasi. biber salcasi, ceviz ve baharatlari karistirip sosumuzu tamamliyoruz, ekmek ustune surerek afiyetle yiyoruz.
    3. Bozulmamasi icin kapakli bir cam kapta buzdolabinda muhafaza ediyoruz.

    * Tuz koymuyoruz, baharatlar yeterli geliyor.

    ** Biber salcasi ve ceviz bu tarifin olmazsa olmazlari :)


    TARİF : /http://canbogazdan.blogspot.com.tr/ :)
















26 Şubat 2014 Çarşamba

Günün pofuduğu



Yemeğe yağı fazla kaçırırsanız, iki dilim bayat ekmek sizi bu sorundan kurtarıyor. Yemeğin üzerine bayat ekmekleri koyarak kapağını kapatın ki buharıyla birlikte yağını da çeksin

24 Şubat 2014 Pazartesi

Günün pofuduğu






Turşu yapımında altın oran;

1 litre suya 1 çay bardağı sirke, 2,5 çorba kaşığı deniz veya kaya tuzu. Bu karışımı yaptığımızda sebzelerin nasıl lezzetli olduğunun farkına varacaksınız.

23 Şubat 2014 Pazar

ikisi bir arada... karnıbahar için alternatifler..

KARNABAHAR SALATASI

MALZEMELER
1/2 karnıbahar
1 tane havuç
1 tane orta boy patates
1 diş sarımsak
taze nane
tuz
karabiber
toz kırmızı biber
sıvıyağ

ÜZERİ İÇİN
1-2 yemek kaşığı yoğurt
1 diş sarımsak
mayonez
dereotu

YAPILIŞI
  • Patatesleri küçük küp doğrayın,karnıbaharı küçük doğrayın yada dallarına ayırın,havucu ince halkalar şeklinde doğrayın.
  • Tavaya az sıvıyağ koyup sarımsağı rendeleyin ve az çevirip patatesi,havucu ekleyin az pişirip karnıbaharı tuz ve baharatları ekleyip kapağı kapalı şekilde sebzeler istediğiniz yumuşaklığa gelene dek pişirin ve servis tabağına alın..
  • Üzerine  taze nane yapraklarından az serpiştirin..
  • Bir kasede üzeri için olan malzemeleri karıştırıp karnıbaharların üzerine gezdirin..


    Tarif : 

     !!!Tuğba Mutfakta!!!





Karnabahar Kızartması
MALZEMELERİ:
    • Küçük boy karnabahar
    • 2 adet yumurta
    • Bir su bardağı un
    • Bir buçuk su bardağı su
    • Yeteri kadar tuz, karabiber
    • 1 su bardağı sıvı yağ
    • Yarım limonun suyu
YAPILIŞI:
(1) Karnabaharımızı çiçeklerine ayırarak temizliyoruz. Bir tencerede suyumuzu kaynatıyoruz ve biraz toz şeker katıp, karnabahar çiçekleri yumuşayana kadar haşlıyoruz. Çok yumuşatmıyoruz ki kızartırken ayrılmasın.
(2) Bir kasede unumuzu, yumurtamızı, suyumuzu, limon suyumuzu ve tuzumuzu koyarak çırpıyoruz. Koyu olmasına dikkat ediyoruz.
(3) Kızartma için ayırdığımız yağımızın yarısını tavaya koyup, kızdırıyoruz. Diğer yarısını da yağ azaldıkça ekliyoruz. Haşlanmış karnabaharlarımızı tek tek yaptığımız unlu karışıma batırıp, yağa atıyoruz. İyice kızardıklarına emin olunca tavadan alıp, sıcak olarak servis yapıyoruz.

yenmeden evvel yağını almayı unutmuyoruz, afiyet olsun (:

21 Şubat 2014 Cuma

Mezelerin Kraliçesi.. Çerkez Tavuğu



Malzemeler : 


1/2 tavuk göğüs ve but tarafı
2 dilim bayat ekmek içi
1/2 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber (isteğe bağlı acı olabilir)
1 diş sarımsak (Benim tercihim) 
Karabiber
Tuz 

250 gr. ceviz içi

Hazırlanışı :


Tavuğu temizleyip haşlayın. Cevizi ayıklayıp rondo da (Orijinal yapımda kıyma makinesin de ve çekerken altına konan bir kase yardımı ile damlayan ceviz yağı alınıp üstüne gezdirilirdi) önce bir kere çekin sonra içine bayat ekmeği ve kırmızı biberi koyup tekrar edin. Tavuğun suyundan kepçe kepçe koyarak (sıcakken) cevizi sulandırın ve boza kıvamına gelinceye kadar su ilave edip tuz ve kırmızı biber atıp istediğiniz acılığa getirin.
Tavuk etlerini kemiklerinden ayırıp ufak parçalar halinde didikleyin. içine tuz ve karabiber serpip servis tabağına koyun.

Üstlerine cevizli karışımı dökerek etleri tamamen kapatın. Üst kısmını da bir kenara ayırdığınız ceviz yağı ve maydanoz yapraklarıyla süsleyip servis yapın.(Şimdilerde aktarlarda ceviz yağı satılıyor.Ben üzerine ondan damlatıyorum.)


TARİF
: ERDAL DALBOYUN

20 Şubat 2014 Perşembe

Günün pofuduğu




Bayatlamış ekmeklerin üzerine su serpin ve folyo kağıda sarıp 5-10 dakika fırınlayın. Böylece taptaze olacaktır.

NAR REÇELİ.. Tatlı sabah..

sabahımız reçel gibi tatlı,nar rengi gibi sıcak olsun..

Malzemeler

3.5 su bardağı nar suyu
3 su bardağı toz şeker
1 su bardağı nar tanesi
1/2 limon suyu


Nar suyu ile şeker yayvan bir tencerede karıştırılır.Kısık ateşte kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık yarım saat pişirilir.Bu sürenin sonunda yarım limon suyu ile bir bardak nar tanesi ilave edilir.10 Dakika daha kaynatılır.Kıvamı kontrol edilir.Eğer kıvam almamışsa biraz daha pişirilir.Soğuduktan sonra kavanoza alınıp buzdolabında saklanır.


püf noktası : Nar suyu ekşi ise 3 ,tatlı ise 2,5 bardak şeker ilave edin.

afiyet olsun..

tarif : ERDAL DALBOYUN

19 Şubat 2014 Çarşamba

Günün pofuduğu

Günaydın



çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, içine sirke ya da limon suyu koyup 15 dakika kadar kaynatın.

18 Şubat 2014 Salı

sürpriz supangle


SÜRPRİZ SUPANGLE
Malzemeler
1 litre süt
2 tepeleme yemek kaşığı buğday nişastası
2 tepeleme yemek kaşığı un
5 tepeleme yemek kaşığı toz şeker
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı margerin veya tereyağı
1 tepeleme yemek kaşığı toz kakao
8 adet resimde görülen plastik kristal bardaklardan
Sürpriz için
1 adet kakaolu top kek
8 dal çeşitli yeşil baharat ( nane,maydanoz,kekik,biberiye)

Yapılışı:

Supangleyi yapacağımız çelik tencereye ,yumurta sarısını,unu,nişastayı,şekeri,kakaoyu ve sütü koyarak ocağımızı yakarız.Dibini çok çabuk tutacağı için çırpma teli ile devamlı olarak karıştırarak muhallebi kıvamında pişiriyoruz.Ocağı kapattıktan sonra margarini ilave ederek karıştırmaya devam ediyoruz.(Eğer varsa bu esnada 50 gram kuvertür çikolata katarsak daha güzel olur)Biraz ılınınca plastik bardakların üzerinde 2 Cm.boşluk bırakarak dolduruyoruz.Kakaolu keki kırıntılı hale getirip bardaklarımızın üzerine serpiştiriyoruz.Bu supanglemizin üzerinde toprak varmış formu oluşturacak.

Servis yaparken elimizdeki yeşil baharatları supanglemizin üzerine dikiyoruz.Misafirleriniz hayırdır toprakmı yiyeceğiz? diye sorarken sürprizinizi patlatmış olacaksınız.

17 Şubat 2014 Pazartesi

Günün pofuduğu

Rakı mezelerinin zeytinyağlı olasının nedeni;

Zeytinyağının mideyi sararak rakı

nın çabuk etki etmesinin önüne geçmektir.